Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Oleskelulupa - Suomen suurlähetystö, Mexico : Konsulipalvelut : Oleskelulupa

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Mexico

Embajada de Finlandia
Monte Pelvoux 111, piso 4, Col. Lomas de Chapultepec
11000 México D.F., México
Puh. +52-55-5540 6036, S-posti: sanomat.mex@formin.fi
Español | Suomi | Svenska |  |  | Instagram
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 

Oleskelulupa

OlekelulupakorttiUlkomaalainen tarvitsee oleskeluluvan yli kolme kuukautta kestävään oleskeluun Suomessa. Oleskelulupa tarvitaan pääsääntöisesti myös tätä lyhyempää työskentelyä varten.

Perusteet oleskeluluvan myöntämiselle

Oleskelulupa voidaan myöntää muun muassa seuraavin perustein: perheside Suomeen, opiskelu, työnteko, suomalainen syntyperä, humanitaariset syyt tai muu erityinen syy.

Tarvitsenko oleskeluluvan?

Muiden Pohjoismaiden (Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti) kansalaiset voivat vapaasti tulla Suomeen ja oleskella Suomessa ilman oleskelulupaa. He eivät myöskään tarvitse työntekijän oleskelulupaa.

EU:n jäsenmaiden kansalaisilta ja heihin rinnastettavilta (Liechtenstein, Sveitsi) kansalaisilta ei vaadita oleskelulupaa.

Oleskelu tulee kuitenkin rekisteröidä Maahanmuuttovirastossa viimeistään kolmen kuukauden kuluttua maahan saapumisesta.

Miten lupaa haetaan?

EnterFinland suomi

Oleskelulupahakemuksen voi lähes kaikissa tapauksissa tehdä sähköisesti. Sitä varten tulee:

  • rekisteröityä EnterFinland-palvelussa
  • käydä henkilökohtaisesti lähtömaassa Suomen edustustossa

Oleskelulupaa voi hakea myös täyttämällä lomakkeen käsin ja asioimalla henkilökohtaisesti lähtömaassa Suomen edustustossa. Päätöksen tekee Maahanmuuttovirasto. Kunniakonsulaatit eivät voi ottaa hakemuksia vastaan.

Joissakin tapauksissa lupahakemuksen voi tehdä perhesiteen tai jonkin muun syyn perusteella Suomessa.

Tarvittavat liiteasiakirjat on hankittava etukäteen ennen hakemuksen jättämistä. Hakemuksen kielet ovat suomi, ruotsi ja englanti. Kaikkien liitteiden tulee olla käännetty joillekin näistä kielistä. Hakemusta jätettäessä hakijalta otetaan sormenjäljet.

Hakemusta ei voi jättää asiamiehen tai postin välityksellä.

Mitä oleskelulupa maksaa?

Oleskelulupamaksu peritään etukäteen hakemusta jätettäessä.

Hinnastot löytyvät sekä Maahanmuuttoviraston sivulta että edustuston sivulta (vasemman palkin Palveluhinnasto).

Käsittelymaksua ei palauteta, vaikka päätös olisi kielteinen.

Kuinka kauan hakemuksen käsittely kestää?

Hakemuksen käsittelyaikaa on vaikea määritellä täsmällisesti. Käsittelyaikaan vaikuttaa myös se, joudutaanko hakemukseen pyytämään lisäselvityksiä. Edustusto ei voi vaikuttaa Maahanmuuttoviraston käsittelyaikaan.

Keskimääräiset käsittelyajat löytyvät Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta.

Oleskelulupakortti

Mikäli hakija saa myönteisen oleskelulupapäätöksen, saa hän biometriset tunnisteet sisältävän oleskelulupakortin. Kortti on voimassa enintään viisi vuotta, jonka jälkeen se tulee uusia. Uutta korttia voi hakea vain Suomessa.

Oleskelulupakortti ei ole sidottu tiettyyn passiin, mutta kortin ja passin henkilötietojen on vastattava toisiaan. Kortti on siis uusittava, mikäli passissa olevat henkilötiedot muuttuvat.

Mikäli kortti varastetaan tai se katoaa, tulee kortin haltijan tehdä asiasta ilmoitus poliisille.

Oleskeluluvan haltijan, joka on viisumivelvollisen maan kansalainen, tulee toimittaa poliisi-ilmoitus kadonneesta/varastetusta oleskelulupakortista Suomen edustustolle ja hakea uutta oleskelulupaa päästäkseen Suomeen.

Oleskeluluvan tuomat oikeudet

Oleskeluluvan saanut henkilö voi asua, oleskella ja liikkua Suomessa sekä poistua maasta ja palata maahan luvan voimassaoloaikana. Työntekijän oleskelulupa oikeuttaa myös tekemään työtä Suomessa.

Oleskeluluvan saanut henkilö voi myös alle kolmen kuukauden ajan oleskella ja liikkua Schengen-alueella, mikäli hän ei ole kohdemaahan maahantulokiellossa.

Oleskeluluvan voimassaolo

Määräaikainen oleskelulupa voi olla joko tilapäinen (B-lupa) tai jatkuva (A-lupa). Suomessa oleskelun tarkoitus vaikuttaa siihen, minkälainen ja minkä pituinen lupa henkilölle voidaan myöntää.

Työntekijän oleskelulupa on tilapäinen (B) tai jatkuva (A) työn luonteesta riippuen.

Opiskelijan oleskelulupa on aina luonteeltaan tilapäinen (B).

Perhesiteen perusteella myönnetty oleskelulupa on voimassa enintään saman ajan kuin perheenkokoajalle myönnetty lupa. Luvan laji (A tai B) riippuu perheenkokoajan luvasta.

Ensimmäinen lupa on yleensä vuoden mittainen, ellei lupaa nimenomaisesti haeta lyhyemmäksi ajaksi. Henkilö, jolla on jatkuva oleskelulupa, voi saada siihen jatkoa enintään kolme vuotta kerrallaan.

Kahden vuoden tilapäisen oleskelun jälkeen oleskelulupa myönnetään jatkuvana, jos luvan myöntämisen edellytykset ovat yhä voimassa.

Määräaikaisen oleskeluluvan saatuaan ulkomaalaisen tulee hyvissä ajoin huolehtia, että hän oleskelun jatkuessa yli määräaikaisen oleskeluluvan voimassaolon jättää jatkolupahakemuksen. Jatkolupaa voi hakea vain Suomessa Maahanmuuttovirastossa.

Pysyvän oleskeluluvan voi saada aikaisintaan kun on oleskellut Suomessa yhtäjaksoisesti neljä vuotta jatkuvalla oleskeluluvalla. Pysyvä oleskelulupa on voimassa toistaiseksi.

Oleskeluluvan peruminen

Määräaikainen tai pysyvä oleskelulupa perutaan, kun ulkomaalainen on muuttanut pysyvästi pois Suomesta tai hän on pysyvässä tarkoituksessa oleskellut yhtäjaksoisesti kaksi vuotta maan ulkopuolella.

Ilmoitus väestötietorekisteriin

Väestötietolain nojalla henkilö, jonka tarkoitus on oleskella ulkomailla yli kolme kuukautta, on tehtävä ilmoitus väestötietorekisteriin joko tilapäisestä oleskelusta tai pysyvästä muutosta ulkomaille.

Lisätietoa:

Opiskelijat

Ulkomaalaisen opiskelijan on hankittava oleskelulupa, jos opinnot Suomessa kestävät yli kolme kuukautta. Oleskelulupa voidaan myöntää peruskoulun jälkeisiin opintoihin eli etupäässä korkeakouluissa tai ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelua varten. Lupa myönnetään yleensä vuodeksi kerrallaan.

Myös Suomessa opiskelevien EU-kansalaisten on rekisteröitävä oleskeluoikeutensa, jos he viipyvät maassa yli kolme kuukautta.

Opiskelijan on liitettävä hakemukseensa myös:

  • passivalokuva
  • passi, joka on voimassa oleskelun ajan
  • kopio passin tietosivusta
  • todistus opiskeluoikeudesta suomalaisessa oppilaitoksessa (voi olla kopio alkuperäisestä)
  • toimeentuloselvitys opiskeluajalta Suomessa (omin varoin opiskelevat: 560,- euroa kuukautta kohden hakijan omissa nimissä, stipendin saajat tai vaihtojärjestön turvin opiskelevat tapauksesta riippuen.)
  • luotettavan ja vakavaraisen yhtiön tai laitoksen myöntämä voimassaoleva vakuutus, joka kattaa sairaanhoidon kustannukset 100 000 euroon saakka. Jos opintojen arvioitu kesto on vähintään kaksi vuotta, opiskelija saa yleensä kotikunnan Suomesta ja pääsee kunnallisten terveyspalvelujen piiriin. Tällöin riittää, että vakuutus kattaa kustannukset 30 000 euroon saakka. Kummassakin tapauksessa omavastuun on oltava korkeintaan 300€.
  • hakemus täytetty EnterFinland-palvelussa
    tai
    asiaankuuluvat maahanmuuttoviraston lomakkeet täytettyinä

Hakemus tulee jättää henkilökohtaisesti Suomen suurlähetystöön. Varaathan ajan sähköpostitse: sanomat.mex@formin.fi. Vastaanottoaika on kello 9-13 maanantaista perjantaihin. Alkuperäisten lomakkeiden lisäksi hakijan tulee tuoda mukanaan kopio kustakin lomakkeesta.

Oleskelulupa voidaan myöntää muullakin perusteella. Lisätietoa eri perusteista ja tarkemmat hakuohjeet löytyvät Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta.

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 13.3.2017


© Suomen suurlähetystö, Meksiko | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot